Halkın hesabı TÜİK’e uymuyor

Etiket EtiketA Etiket2
SEMİH GÜVEN
semihguven@birgun.net
@semihguvenn
Hükümet, Türkiye ekonomisinde yaşanan daralmayı yurttaştan gizlemek için her türlü yola başvuruyor. Bu konuda en kullanışlı aracı ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) oluşturuyor. Enflasyondan işsizliğe ve ekonomik büyümeye kadar açıklanan rakamlar, çarkların durma noktasına geldiği Türkiye’de alım gücü hızla düşen yurttaşlar tarafından kuşkuyla karşılanıyor.

Ceplerinize iyi bakın, 5 bin TL olmalı!

TÜİK’in en son ‘marifeti’ geçtiğimiz günlerde geldi. Kurum önceki gün açıkladığı 2016 yılı ikinci çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla rakamlarını AB standartlarına uyum adı altında yeniden hesapladı. Buna göre Türkiye’de yurttaşların 2015’teki yıllık geliri bir günde tam bin 757 dolar ( 5 bin 130 TL) artış gösterdi. Buna karşın asgari ücretlinin 2015’teki toplam geliri 1000, en düşük maaşa sahip memurun ise sadece 2 bin TL attı.

Yeni hesapta yüzde 4 olarak açıklanan 2015 yılı büyümesi yüzde 6,1’e yükseltildi. Son 6 yıllık dönemde Türkiye’nin büyüme hızı ortalaması yüzde 5,17’den yüzde 7,33’e çıkarıldı.

Enflasyona gıda oyunu

TÜİK’in hükümetin elini ‘rahatlatan’ çalışmaları sadece büyüme istatistikleriyle bitmiyor. Enflasyon ve işsizlik oranlarında da yurttaşların yaşadıklarıyla TÜİK’in anlattıkları birbirinden çok farklı. TÜİK’in açıkladığı verilerine göre kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 0,52 oranında artarken 12 aylık enflasyon oranı ise yüzde 7’de kaldı. Buna karşın hükümet rakamları daha da aşağı çekmek için gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlığını düşürme yoluna gitmeye çalıştı. Girişim kamuoyu tepkisiyle birlikte şimdilik önlense de hükümetin bu konuda çalışma yapacağını açıkladı.

Ekmeğin enflasyonu yüzde 10

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Kasım 2016 Dönem Raporu’nun sonuçlarına göre ise yurttaşlar için hayati öneme sahip harcama kalemlerinde enflasyon çift haneli düzeylere çıktı. Rapora göre yıllık enflasyon ekmekte yüzde 10.1, kirada yüzde 10.24, belediye otobüs ücretinde yüzde 10,48, koyun etinde yüzde 13,8 oldu.

İşsizlik yüzde 11 değil, yüzde 20!

İşsizlikle mücadelede iktidara geldiği günden bu yana bir yol alamayan AKP’nin imdadına TÜİK bile yetişemiyor. En son açıklanan ağustos ayı iş gücü verilerine göre işsizlik bir önceki yılın aynı ayına göre 1,2 puan artarak yüzde 11,3’e yükseldi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’ne (DİSK-AR) göre bu rakam da gerçekleri yansıtmaktan oldukça uzak kalıyor. TÜİK’e göre iş bulma ümidini kaybeden, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan işsizler, işsiz kategorisine alınmıyor. Söz konusu işsizler de eklendiğinde Ağustos 2015’te 6 milyon 18 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı, Ağustos 2016’da 6 milyon 500 bine yükselmiş, işsizlik yüzde 19,41’e ulaşmış durumda.

*****

Aydın: Ekonomiye güven daha da zedelendi

Hükümetin ekonomide oluşan kriz durumunu TÜİK eliyle yurttaştan gizlemeye çalıştığını söyleyen iktisatçı Aslı Aydın, ” Yıllardır dile getirdiğimiz borca dayalı, dışa bağımlı işsizlik ve yoksulluk üreten ekonomide yıllardır çoğalan sorunlar, bugün döviz muslukları kapanınca rakamlara kısmen yansımaya başladı. Çözüm olarak da ekonomi yönetimi çareyi, GSYH serilerinin geçmişle olan bağını koparmakta, milli geliri olduğundan daha yüksek gösterecek yöntem revizyonunda buldular” dedi. Çürümeye terk edilmiş, kalkınmacı, sanayileşmeci perspektiften uzaklaştırılmış ekonominin rakamlarla bağının koparılmaya çalışıldığını ifade eden Aydın, şeffaflık ve doğru bilgilendirme kanallarının tamamen kapatılmasına dönük adımların ekonomiye olan güvene daha zarar verdiğini söyledi. Aydın, “Yapılması gereken yeni bir ekonomi tasarımı üzerine kafa yormak, gündemi buna doğrultmak ve çözüm aramak iken, atılan adımın rakamların makyajlanmasına dönük olması, ekonomide bugünkü sorunların bir kısmını açıklamaya yetiyor” şeklinde konuştu.

(Kaynak: BirGün)