Sendika Üyeliği İle İlgili Sorular

Etiket EtiketA Etiket2
Sendikaya üye olmak için para ödeyecek miyim?
Sendika üyesi olmak için eskiden notere gitmek gerekiyordu ve en az 50 TL ödemek gerekiyordu. Bugün ise herhangi bir PTT şubesinden 2 liraya e-devlet şifresi alarak sendikaya da üye olabilirsiniz.
Eğer şifrenizi kaybettiyseniz 4 liraya yenisini alabilirsiniz.

Sendikaya aidat ödeyecek miyim?

Toplu sözleşme imzalanmadığı sürece sendikaya aidat ödemek zorunda değilsiniz ve ücretinizden hiç bir kesinti olmayacak.

E-devlet şifremi nereden alacağım?

Herhangi bir PTT şubesinden 2 liraya e-devlet şifrenizi alabilir ve sendika üyeliği dahil birçok resmi işlemlerinizi internet kanalından yapabilirsiniz.

Şifremi alınca ne yapacağım?

Üyelik işlemlerinin açıklaması için “Nasıl üye olurum?” sayfamıza bakabilirsiniz.

İşveren sendikaya üye olduğumu öğrenecek mi?

Hayır. Üyelik sendika ile sizin aranızda kalır. Başka hiç kimse bu konuda bilgilendirilmez. Sendika üyeliğiniz sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sisteminde tutulan özel bilgidir. Bu bilginin açıklanması, kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili yasalara aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135’e göre 4,5 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur.

İşveren, sendika üyeliğinizi, sendikamız işyerinizde çoğunluğu sağlayıp toplu iş sözleşmesi süreci başladığında öğrenebilir.

İşveren e-devlet şifremi isterse ne yapacağım?

Size özel tüm resmi bilgileri içeren e-devlet şifrenizi kanunun gerektirdiği kurallara uyarak kimselere vermeyiniz. Bu şifreyi istemek suçtur. E-devlet şifrenizin olup olmadığı hakkında dahi bilgi vermek zorunda değilsiniz.

İşveren sendikaya üye olmamam veya başka sendikaya üye olmam için baskı kuruyor. Ne yapmalıyım?

Sendikal örgütlenme hakkı anayasal bir hak olup, yasalarca korunmaktadır. Ancak, bu yasaların sağladığı haklardan yararlanabilmek yine örgütlü mücadeleyle mümkün olmaktadır. Kimse sendikaya üye olması veya olmaması için zorlanamaz. Bu, Türk Ceza Kanunu Madde 118’e göre 2 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur. Böyle bir baskıyla karşı karşıya iseniz, derhal sendikamıza başvurarak hukuki destek alabilirsiniz.

İşyerinde çoğunluk sağlarsak ne olacak?

İşyerinde çoğunluk sağlandığında sendikamız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak yetki tespiti ister. Yetki tespitini takiben, toplu iş sözleşmesi takvimi işlemeye başlar. İtiraz süreleriyle birlikte, işyerinde yetki alan sendika 6 ay içinde Toplu İş Sözleşmesi imzalar.

Banka çalışanlarının grev hakkı var mı?

Evet, artık işkolumuzda grev yapmanın önünde yasal bir engel bulunmuyor. Anayasa Mahkemesi 22 Ekim 2014 tarihli kararıyla 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun bazı hükümlerini iptal ederek, bankacılık hizmetlerini grev yapılamayacak işler arasından çıkarmıştır. İşkolumuzda 12 Eylül askeri darbesiyle getirilen grev yasağı, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla kaldırılmıştır.

Sendikalı olabilmek için en az kaç kişinin çalıştığı bir iş yerinde çalışıyor olmam lazım?

Sendikalı olmak için böyle bir sınır yok. Tek işçi bile olsanız sendikalı olabilirsiniz.

Taşeron firmaya bağlı çalışan işçiyim, part-time çalışıyorum, belirli süreli sözleşme ile çalışıyorum, mevsimlik çalışıyorum, beyaz yakalıyım… Sendikaya üye olabilir miyim?

4857 sayılı İş Kanunu’na ve 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na tabi olarak çalışan her ücretli, kayıtsız şartsız sendikaya üyelik hakkına sahiptir.

İşyerimde başka bir sendika toplu sözleşme yaptı. BANK-SEN’e üye olursam toplu sözleşmeden faydalanabilir miyim?

Mevcut sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek hem BANK-SEN’e üye olup hem de toplu sözleşmeden faydalanabilirsiniz.

E-devlette işkolum yanlış görünüyor. Ne yapmalıyım?

İşveren iş kolunu yanlış beyan ettiyse karşınıza çalıştığınız iş kolu ile ilgisiz sendikalar çıkacaktır. Bu durumda “Tüm işkolları” bölümünden gerçek işkolunuzu seçin ve üyelik işlemini tamamlayın.

İşkolunun değiştirilmesi için mahkemeye başvurulması gereklidir. Bu konuda sendikamız size yol gösterecektir.

Yanlışlıkla başka bir sendikaya üye oldum. Ne yapmalıyım?

Yanlışlıkla başka bir sendikaya üye olduysanız, E-devlet sisteminde üyelik başvurunuzu yaptığınız aynı kısımda üyelikten ayrılma seçeneğini işaretleyerek üyelikten çıkabilirsiniz. Daha sonra, “Nasıl üye olurum?” sayfamızda açıkladığımız şekilde sendikamızı seçerek üye olabilirsiniz.

İşyerimde bazı sorunlar yaşıyorum, ne yapacağımı bilmiyorum. BANK-SEN bana bu konuda yardımcı olabilir mi?

Çalışma yaşamına dair her türlü sorununuzda sendikamıza danışabilirsiniz.

Neden DİSK üyesi bir sendikayı seçmeliyim?

Çünkü DİSK işverenlerden ve hükümetlerden bağımsız, işçilerin kurduğu, büyüttüğü bir sendikalar konfederasyonudur. DİSK tarihi boyunca işçilerin haklarını en çok geliştiren, en büyük kazanımları elde eden işçi sendikaları konfederasyonu olarak tanınmıştır.

DİSK kendi üyelerinin hakları için olduğu kadar tüm işçi sınıfının hakları içinde mücadele eder. Bugün kıdem tazminatının kaldırılması, taşeronlaşma, asgari ücret gibi konularda sesini yükselten, sokaklara çıkan, dik duran sendika konfederasyonu DİSK’tir.

DİSK güçlendikçe, DİSK’in üye sayısı arttıkça işçi sınıfının haklarını gasp etmeyi planlayanlar “iki kere” düşüneceklerdir.